GGJ 2023 Diversifier List - Bulgarian

Моментът, който всички чакахте! Остава само около седмица до началото на джама и с удоволствие ви представяме GGJ 2023 Разнообразители!
Надяваме се, че те ще провокират творческия ви потенциал и ще ви накарат да се замислите върху идеи, които да приложите в игрите си на GGJ. По своята същност GGJ е мултикултурно събитие, така че за GGJ 2023 г. добавихме културни разнообразители като категория, която беше предложена от членовете на нашата общност. Те са свързани с конкретни аспекти на тяхната култура или събития, които се случват в момента в тяхната част на света.
Не бихме могли да съставим този страхотен списък без вашите предложения. Голяма благодарност към нашата Комисия по Разнообразителите за това, че прегледа всички тях и избра окончателния списък за GGJ 2023: Адам Клеус-Бойн, Чарли Харборд, Густаво Дорт, Иън Хамилтън, Олексий Извалов, Тепо Каупинен, Тим Калингс и Яду Раджив.
Разнообразителите са чудесен начин да добавите още забавление или предизвикателство към джам уикенда. Понякога могат да бъдат много полезни за ограничаване на обхвата или за усъвършенстване на идеите ви. Те са рамки по избор, които можете да добавите към вашата GGJ игра заедно с основния фокус на темата. Това може да помогне на играта ви да се открои от тълпата, като можете да изберете до 4, когато качвате файловете! Тазгодишните разнообразители ще бъдат налични и на други езици, които ще бъдат свързани с тази публикация, веднага щом бъдат готови.

العربية, Azerbaijani, български Burmese, Català, čeština, Croatian(hrvatski), Deutsch, Español, Filipino, Français, Ελληνικά, עברית, bahasa Indonesia, Italiano, 日本語, 한국어, Latviešu, valoda, فارسی, Polski, Português brasileiro, Română, русский, српски, 简体中文, 繁體中文, Türkçe, українська мова, Urdu.

Спонсорирани

Създаване на спомени - Making memories (спонсорирано от dot big bang): Създайте игра, в която има поне един момент, който всеки, който я играе, ще запомни. Той може да бъде нещо възхитително, нещо стряскащо, епична кулминация или прозрение, но го направете запомнящ се!

Разказвачът - Dungeon Master (спонсориран от coherence): Използвайте Unity Editor като механика или инструмент във вашата игра! Един от играчите да може да се присъедини от редактора по всяко време, влияейки на света по начин, по който обикновените играчи не могат - например да премества и пуска елементи от света и NPC-та, за да обърка настоящата мултиплейър сесия.

Участниците, използващи coherence мултиплейър, могат да кандидатстват за награден фонд от 10 000 долара. Повече информация: https://coherence.io/ggj.

Светът е по-добър с повече творци в него - The world is a better place with more creators in it (спонсориран от Unity): Създайте игра, в която играчът командва голяма група герои или много играчи играят заедно, за да постигнат дадена цел.

YAHAHA Мултиплейър предизвикателство - YAHAHA Multiplayer Challenge (спонсорирано от YAHAHA): Използвайте платформата на YAHAHA Studio, за да създадете игра, която е подходяща за мултиплейър или за създаване на социални сценарии. Участниците, създали игра в YAHAHA, могат да кандидатстват за част от награден фонд от 15 000 долара. Научете повече на https://yahaha.com/events/globalgamejam

Скрито наследство - Hidden Heritage (спонсорирано от UK Games Fund/Transfuzer): Моля, използвайте този разнообразител само ако сте отбор, базиран в Обединеното кралство.  Изберете местна забележителност или място от културен/исторически интерес (може да бъде факт, измислица, мит или легенда) в близост до физическото местоположение на вашия отбор (в Обединеното кралство) и го използвайте като вдъхновение за вашата игра. Действието на финалната игра може да се развива в миналото, настоящето или бъдещето, но стремейки се да повиши осведомеността за местна ценност и предизвиквайки интерес сред широката аудитория.

Дайте на своите NPC мозък или дори сърце - Give your NPCs a brain, or even a heart  (спонсорирано от Inworld): Какво би станало, ако вашите NPC-та имаха знания, мотивация и собствен характер? Какво ще стане, ако този, който ви дава мисия, има още какво да ви даде? Ами ако принцесата не иска да бъде спасена? Изненадайте и зарадвайте играчите с NPC-та с изкуствен интелект, които общуват на разговорен език, след което ги интегрирайте в проекта ви в Unity, Unreal или node.js. Ако ви харесва да джамвате с Inworld, можете да получите до 50 хил. долара за проекта ви - подробности на inworld.ai/grants.

Срещу дезинформацията - Defeat Disinfo (спонсориран от Global Engagement Center: Държавен департамент на САЩ): Създайте игра, която учи на медийна грамотност и как да разпознаваме дезинформацията.

Cubes + Lua (спонсорирано от Cubzh): Използвайте Cubzh, за да създадете своята игра! Екипът на разработчиците ще бъде на разположение по време на джама в Discord в #cubzh, ако имате нужда от помощ. Ще представим вашите игри след събитието, а най-добрите ще спечелят част от наградния фонд от 2000 долара.

Старото среща новото - Old meets new (спонсорирано от CrazyGames): Направете уеб игра, вдъхновена от някоя от великите класически флаш игри, като й придадете модерен обрат с мултиплейър, кликър или супер опростена механика.

Споделянето е грижа - Sharing is caring (спонсорирано от GitHub): Споделете изходния код на играта ви в публично хранилище в GitHub и посочете URL адреса на страницата на проекта ви.

Да вдъхнеш живот на играчите си - Bring Your Players to Life (спонсорирано от Avaturn): Създайте игра, която въвлича персонализираните аватари на играчите в едно наистина завладяващо преживяване. Изпробвайте нови начини за включване на аватарите в геймплея и разказа. Бонус точки, ако позволите на играчите да персонализират допълнително своите аватари с уникални дрехи, аксесоари и цветови възможности. Покажете ни как използвате персонализацията, за да преминете на следващо ниво в разработката на играта ви и вдъхнете живот на играчите ви.

Достъпност

Изразете себе си - Express Yourself: Направете игра, в която основните входни данни са израженията на лицето ви.

Конкурс за надписи - Caption Contest: През 2023 г. се навършват 30 години от поставянето на субтитри в игрите. Вашата игра трябва да има текстови еквиваленти на речта и важните звуци.

Дзен - Zen: Играта няма интензивни визуални ефекти или звуци, или позволява на играчите да регулират интензивността.

Арт

Екскурзовод - Tour Guide: Изкуството в играта ви показва културните аспекти на местата, които харесвате.

Разнообразие и представителство - Representation Matters: Имате многобройни варианти за външния вид на главния герой, като например полова идентичност, раса, ръст, възраст, увреждане и т.н.

Над 9 000 часа - Over 9,000 Hours: Всичките ви художествени елементи трябва да са изработени със стандартен MS Paint и да останат колкото е възможно повече в този вид в продължение на работата ви - можете да експортирате финален MS Paint елемент към софтуер, който ви позволява да експортирате прозрачни фонове, но изкуството трябва да бъде колкото е възможно повече MS Paint концентрирано. Или използвайте версията с отворен код https://paint.js.org/

Аудио

Казу - Kazoog: Музиката в играта ви трябва да е изпълнена на музикалния инструмент казу.

Близост - Proximity Effect: Създайте цялата музика в играта ви, като използвате само предмети от обкръжаващата ви среда в близост (например почукване с химикалка по масата, за да създадете ритъм, и т.н.).

Синестезия - Synesthesia: Използвайте аксесоари за рисуване, програми и самите картини, за да създавате музика/звуци.

Код

Трус, трус, друс - Shake 'N Bake: Включете използването на жироскопи и акселерометри в играта си.

По неутъпканите пътеки - Off the Beaten Track: Използвайте среда за разработка на игри с отворен код, която не е добре позната.

Без преки пътища - No Shortcuts: Създайте играта, без да използвате готови среди за разработка и библиотеки, предназначени за създаване на игри.

Културни

“Жена, живот, свобода” - “Woman, life, freedom”: В Иран се заражда и разраства революция. "Жена, живот, свобода" и "мъж, родина, зеселване" са основните лозунги на иранския народ в тази революция. Бъдете поддръжник на мирния ирански народ, като направите творчески игри, основани на един от тези лозунги.

Преди испанците - Prehispanic: Историята ви е вдъхновена от митовете на предиспанските култури на Южна и Централна Америка: Ацтеките, маите, олмеките, всичко, което е по-старо от 1400 г.

Годината на заека - Year Of The Rabbit: Направете игра, в която има елементи със зайци или която показва как вашата култура/местно население празнува Годината на заека, или направете игра с котки за нашите виетнамски приятели, които празнуват Годината на котката.

Слава на Украйна - Slava Ukraini: Отразете борбата на украинската нация за свобода, като използвате нюансите на синьото и жълтото в цветовата палитрата на играта ви.

Дизайн

Парти игри - Couch Potato: Играта ви трябва да включва локален мултиплейър за игра от група хора, намиращи се в едно пространство (например седящи на един диван, докато в другата стая се вихри кОпон) (кооперативна или 1в1). В идеалния случай да включва картофи.

Едно изображение струва 1000 думи - An Image Is Worth 1,000 Words: Направете игра, която няма текст.

Приятел в нужда - A Friend In Need: Приложете герой, който ви помага да постигнете целта в играта ви.

Мета

Нови приятели по пътя - New Friends Along the Way: Направете игра в екип, в който никой от членовете не си е сътрудничил досега. Бонус, ако всички сте били непознати преди джама.

Навън - The Great Outdoors: Най-малко 50% от играта ви е създадена на открито. Приложете снимка(и) на вас или на вашия екип, на която работите на открито. Как ще определите “на открито” зависи от вас.

Числото 23 - The Number 23: Годината е 2023. Числото 23 означава промяна, напредък, иновация, ново начало, революция и трансформация. Интегрирайте една или повече от тези теми в играта си.

Разказ

Съществото - Creature Feature: Създайте игра, която се играе през гледната точка на което и да е нечовешко същество.

Имало едно време 404… - Once Upon A 404...: Създайте игра, която се фокусира върху изчезването на информация, свързана с исторически събития и/или истории на слабо представени общности. 

Това ли е краят? - Is This The End?: Направете игра с няколко възможни края.